İsveç’te bulunan Karolinska Enstisütü ve Uppsala Üniversitesi’nde görevli bilim insanları erkekleri ilgilendiren bir bilimsel araştırma yaparak sonuçları Science dergisinde yayınladı.
Bilim insanları genç yaşta düzenli olarak ereksiyon olmanın ileri yaşlarda cinsel hayata olumlu etkileri olduğunu duyurdu.
Araştırmada penisteki fibroblast isimli bağ dokusu hücrelerinin ereksiyonda hayati bir rol oynadığı kaydedildi. Araştırmayı yapan bilim insanı Eduardo Guimaraes, “Fibroblastlar hem farelerin hem de insanların penisinde en bol bulunan hücrelerdir, ancak araştırmalarda ihmal edilmişlerdir. Penisteki kan akışını düzenlemede çok önemli bir role sahip olduklarını gösterebiliriz, bu da penisi erekte eden şeydir” dedi.
Ereksiyon için fibroblastın kritik bir önemi olduğu belirtilirken, bir erkek ne kadar çok ereksiyon yaşarsa gelecekte sertleşme etkisinin arttığı kaydedildi. Erkeklerin yaşlandıkça ereksiyon olma yeteneği azalırken, araştırmacılar bunun penisteki daha az fibroblasttan kaynaklanabileceğini açıkladı. Bu nedenle, bir erkek hayatının erken dönemlerinde ne kadar çok ereksiyona sahip olursa, yaşlılıkta bunları sürdürmek o kadar kolay oluyor.
Araştırmayı yöneten Christian Göritz, “Aslında o kadar da garip değil. Eğer kendinizi çok zorlarsanız, vücudunuz buna uyum sağlar. Düzenli olarak koşarsanız, sonunda koşarken nefes almak daha kolay hale gelecektir” dedi.
Ereksiyonun temel mekanizmaları tüm memelilerde benzerdir, ancak erkeklerin penisinde kemik bulunmaz, bu da etkili kan akışı düzenlemesinin insanlarda muhtemelen daha da önemli olduğu anlamına gelir.