Şadi Yazıcı Haber7’ye konuştu: Hem Tuzla’da hem İstanbul’da emaneti alacağız

  • Haber7 – ÖZEL

15 yıldır Tuzla Belediye Başkanlığı görevini üstelenen Şadi Yazıcı ile Tuzla, İstanbul’un gözde ilçelerinden biri haline geldi. Tuzla halkı, ilçeyi, sosyal belediyeciliği benimseyen bir anlayış ile yola çıkan Şadi Yazıcı’ya2009’dan bu yana emanet ediyor. Hizmet belediyeciliği ile çok sayıda yatırımın yapıldığı Tuzla, Türkiye’nin en gelişmiş ilçeleri arasında 19’uncu sırada yer alıyor. Kentin gelişimine yönelik değerleri 550 proje içerisinde yaptıklarını anlatan Şadi Yazıcı, Tuzla Marina ve birçok projenin kentin önümüzdeki yüzyılına yatırım olduğunu söylüyor.

Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimini eleştiren Başkan Yazıcı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 80’i tamamlanmış olan projelerin 5 yıldır bitirip hizmete alamayarak Tuzlalıların hakkına girdiğini ifade ediyor.

‘Gündem Masası’ programında Genel Yayın Yönetmenimiz Osman Ateşli‘nin konuğu olan Tuzla Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın yeni dönemdeki adayı Şadi Yazıcı, ilçede gerçekleştirilen hizmetleri, devam eden ve yeni dönemde planlananprojeleri anlattı.

İşte Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;

1 NİSAN’DA EMANETİ TESLİM ALACAĞIZ

  • Cumhurbaşkanımızın tekrar görevi tevdi etmesinden sonra dördüncü dönem Tuzla Belediye Başkanlığı için sahaya indiniz. Çalışmalara nasıl başladınız, yeniden adaylığınız için neler söylemek istersiniz?

Üç dönemdir belediye başkanı olarak devam ettiğimiz için toplumumuzun her kesimiyle 7 gün, 24 saat birlikte vakit geçiriyorduk. Şimdi tempoyu biraz daha arttıracağız. Vatandaşlarımızdan aldığımız geri dönüşler doğrultusunda hizmet kalitesi sunmaya çalışıyoruz. Sanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımız bizleri tekrar aday gösterirken bu geri dönüşleri dikkate aldı ve bizimle yola devam ettiğini açıkladı. Bu kapsamda hem Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği güven ve hem de Cumhur İttifakımızın paydaşlarının göstermiş olduğu destek için saygılarımı sunuyorum. Tuzlamızı bugün getirdiğimiz noktadan daha iyi bir noktaya çıkartacağız. 1 Nisan sabahı bu emaneti almış olacağımıza inanıyorum.



TUZLA TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ 19. İLÇESİ

  • Başkanım 15 yıllık bir belediye başkanlığı süreci var ve bu süreçte 550 tane projeniz var. Bu projeleri biraz açar mısınız?

2009 yılında neler yapabiliriz diyerek bir stratejik plan oluşturduk. Projelerimizi kurumsal, toplumsal ve kentsel çalışmalar olarak üç ana başlıkta ele aldık. Kurumsal anlamda ele aldığımız projelerde, hedefimiz dijital bilgiyi elde etmekti ve bu hedefimizi gerçekleştirdiğimiz zaman bilgiye dayalı belediyecilik dönemine geçtik. Toplumsal olarak ele aldığımız projelerimizde komisyonlar oluşturduk. Sivil toplum kuruluşlarıyla, kadın kent gönüllülerimizle, kent konseyimizle ve hemşehri dernekleriyle ‘Tuzla’ ortak paydasında buluştuk. Bu kapsamda da Tuzla’yı Türkiye’de ilk 19’a sokmayı başardık. Bundan sonra Tuzla’yı daha da yukarıya taşıyacak hizmetlerimizi yapmaya devam edeceğiz.

BİR SİMGE ESER: TUZLA MARİNA

  • Bu projeleri zaman zaman sahada tekrar ziyaret ettiğiniz oluyor. Sizin ‘iyi ki Tuzla’ya bu projeyi yapmışım’ dediğiniz proje hangisi?

İyi ki Tuzla’ya ‘marina’ projesini yapmışız diyorum. Bir iş adamı zamanında bana “Tuzla’nın önümüzdeki yüzyılını değiştiriyorsunuz” demişti. Ben bunu hiç unutmuyorum. Hakikaten de bu proje Tuzla’nın bir ihtiyacıydı. Dışarıya gitmek yerine, dışarıdan insanların geldiği bir durumu arzu ediyorduk. Bu nedenle bu proje Tuzla’nın son yıllardaki cazibe merkezi olmasının önemli lokomotif bir projesidir. Burada 3 binden fazla kişi çalışıyor ve bu nedenle kent ekonomisine katkı sağlayan bir proje.



TÜRKİYE’DE İLK 10’DA OLACAĞIZ

  • “Biz, Tuzla İstanbul’un en görkemli merkezi oluncaya kadar durmayacağız dediniz. Bu kapsamda bu projeler neler?

550 projenin yanında büyükşehirle hazırlamış olduğumuz şehrimize katkı sunacak 8 proje var. Ancak eski dönem büyükşehir belediyesi ile hazırladığımız projeleri şu anda mevcut yönetim bir türlü bitiremedi.  Birçok mahallelerimizde spor kompleksleri, millet bahçesi, fuar alanları, konferans alanları, mobil eğitim merkezi, kütüphane ve etüt merkezleri projemiz var. Bu projeler Tuzla’da yaşam alanlarını kapsayan ve hayat kalitesini arttıracak projeler olarak yer alıyor. Bunun beraberinde çok yönlü bir şekilde devam eden evde sağlık hizmetimiz var. Sokak hayvanları ile ilgili ve bununla birlikte çevre belediyeciliği anlayışı ile ele aldığımız ‘atık yönetimi’ projemiz var. Kentimizdeki gençlerimize yönelik teknoloji ile uyumlu hizmetlerimiz devam ediyor. Bunların hepsi ile şu an Türkiye’de ilk 18’deysek yeniden devam ettiğimiz dönemde detaylı projelerimiz ile Türkiye’de ilk 10’da olacağımızı çok rahatlıkla söyleyebilirim.

2 BİN 500 BİNA TAMAM… TUZLA’NIN %70’İ DÖNÜŞECEK

  • Kentsel dönüşümde hangi aşamaya geldiniz? Özellikle muhalefetin zaman zaman kentsel dönüşümle ilgili engellemeleri oluyor. Bu noktada neler söylemek istersiniz?

Biz bundan dolayı çok muzdaribiz. Kuzey Anadolu fay hattına en yakın ilçelerden bir tanesiyiz. Dolayasıyla teknik üniversitelerle risk analizlerimiz yaptık, planlarımızı yaptık. Deprem ile ilgili en önemli mücadele yapı stokunu yenilemektir. Depreme dayanıklı yapılar inşa etmektir. 68 sitede yaklaşık 2 bin 500 binada dönüşüm gerçekleştirdik. Yaptığımız yeni anlaşmalar ile de ilçemizin yüzde 70’i dönüşmüş olacak.



VATANDAŞ MÜTEAHHİTLE DEĞİL DİREKT BELEDİYE İLE TEMASTA

  • Kentsel dönüşüm süreci gerçekten zor bir süreç. Bu alanda vatandaşları ikna etmek için nasıl bir yol izliyorsunuz? Özellikle hükümetin ortaya koymuş olduğu bazı formüller var. Bu formüller işe yaradı mı?

Risk analizleri yaptığımız için vatandaşlarımızla da temas halindeyiz. Muhtarlarımızdan, meclis üyelerimize, öğretmenlerimizden STK üyelerine herkesle görüşmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızla birebir ben görüşüyorum. Vatandaşlarımızı ikna etme noktasında zorluklar yaşasak da hep birlikte bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Biz vatandaşlarımızı müteahhitlerle veya başka bir üçüncü şahıslarla muhatap etmiyoruz. Direkt sorumlu belediye olarak diyaloga giriyoruz. Güveni bu şekilde vermiş oluyoruz.

CHP’Lİ İBB, TUZLA’DAKİ 8 PROJEYİ 5 YILDIR BİTİREMEDİ

  • Geçmişteki beyanatlarınızda, ‘İstanbul için en büyük problemlerden bir tanesi Sn. Ekrem İmamoğlu’ demiştiniz. Bu tespitinizde ısrarcı mısınız? AK Parti 31 Mart seçimlerinde İstanbullular ile yeniden buluşacak mı?

1 Nisan günü AK Parti belediyeciliği İstanbullu vatandaşlarımız ile buluşacaktır. İstanbul’un sorunlarına baktığımız zaman ilk sıradaki sorun başkan sorunudur. Çünkü belediye başkanlığı zaman ister gayret ister.  Her şeyiyle kendisini oraya vakfetmesi gerekir. Fakat İBB Başkanı 16 milyon insan için harcaması gereken zamanı, cumhurbaşkanı yardımcısı olmak için veya partisinin genel başkanı olmak için harcadı.  ‘Sizi seçenlerin zamanını ve hakkını çalıyorsunuz‘ diyerek kendisini İstanbul’a davet ettim. Tuzla’da 2019 öncesi başlamış 8 proje halen bitmedi. Bunun anlamı, ilgisizliktir.  Bir projeyi bitirmek belediye başkanlarının görevidir. En kötüsü bile bir projeyi bitirmek ister. İBB, Tuzla’nın hakkı olan projeleri tamamlamayarak ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın da hakkına girmektedir. Neredeyse yüzde 80’i yapılmış projeler bile 2019’dan bu yana tamamlanmamış durumda. Bu önemli projeler tamamlanmadığı için Tuzla’da yaşayan vatandaşlarımızın hakkına girildiğini düşünüyorum.



YOL BİLE YAPAMIYORLAR… 5 SENE BOŞA GEÇTİ

  • Sizin yaptığınız projeleri de atıl hale getiren durumlarda oldu. Örneğin bir eser ürettiniz fakat oraya giden yol yapılmadığı için o eserin de bir anlamı kalmamış oldu…

Tabi ki öyle. Basit işler olmasına rağmen çeşitli bahanelerle yollarımız yapılmıyor. Modern bir şehirde sağlık, eğitim ve ulaşım çok kıymetlidir. Ulaşımda tamamen Büyükşehir Belediyesinin himayelerindedir. Ancak yeni hatlar yapılmadığı gibi iptal edilen hatlar var. Maalesef ulaşım noktasında da Büyükşehir Belediyesi çalışmıyor. Devam eden projelerimiz eğer tamamlanmış olsaydı bugün Tuzla çok başka bir merkez haline gelmiş olacaktı. Kısacası geçen 5 sene boşa geçmiş oldu.

İBB’NİN YAPTIĞI EN İYİ İŞ İLLÜZYON

  • İptal edilen metro hattına tepki olarak sandalye koyup oturmuştunuz. Bu görüntüler çok konuşulmuştu. Neler söylemek istersiniz?

Sandalye aslında bir tepkiydi. İBB Başkanı’ndan itiraf bekledik ama gelmedi. Defalarca ‘Tuzla Metrosu’nu açıyoruz‘ diye tabelalar koydular ancak arka tarafta hiçbir şeyin olmadığını gördük. Biz de o boş alana sandalyemizi oraya koyduk ve oturduk. Zaten olan projelerimizin tabelalarını değiştirerek yeni bir proje yapmış gibi lansman yapıyorlar. Şu anda İBB’nin yaptığı en iyi iş illüzyondur.

MURAT KURUM EN SIKINTILI PROBLEMLERİ BİLE HASSASİYETLE ÇÖZEBİLİYOR

  • İBB’nin partiniz ve Cumhur İttifakı adına adayı olan Murat Kurum seçimi kazanırsa nasıl bir tablo ile karşılaşacaksınız? İstanbul ile birlikte nasıl bir sinerji üreteceksiniz?

Yaşanmışlıklardan örnek vereyim; Murat Kurum’un bakanlığı döneminde Tuzla’da, TOKİ ile bir sitenin dönüşümünü yaptık. Türkiye’de mülkiyetinin en sıkıntılı olduğu sitelerden birinin dönüşümünü sağlarken gösterdiği hassasiyetten yola çıkarak söyleyeceğim; İstanbul’un dertleri ile dertlenebilecek, İstanbul’un dertlerini çözebilecek İstanbul’un problemleri ile ilgilenebilecek kaygısı olan bir devlet adamı ve siyasetçi olduğuna inanıyorum. 2024 seçimlerinde İstanbul için şans olduğuna inanıyorum. Geçmişten gelen AK Parti belediyeciliği, Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılan halka hizmetkar olma, halkın dertleri ile dertlenme konularında muhteşem bir belediyecilik yaşayacağını düşünüyorum. 1 Nisan sabahı İstanbulluların en şanslı sabahı olacak. Bir şeyden kurtulmak, diğer tarafta da muhteşem hizmet edecek yeni bir başkana kavuşmayı yaşayacak diye düşünüyorum.



CHP’YE DEĞİL KENDİ HİZMETLERİMİZE BAKIYORUZ

  • Seçime doğru gidilirken muhalefetin kendi içinde tartışmaları var… Bir dağınıklık dönemi söz konusu. Bu tabloyu nasıl yorumluyorsunuz? Parti adına bu bir avantaja dönüşür mü?

Rakipleriniz varsa, onlarda meydana gelen kaotik durum ister istemez size avantaj olarak yansır. Cumhurbaşkanımızın anlayışı ile biz kimseye bakmıyoruz. Biz kendi vatandaşımızın önüne gidiyoruz, oy istiyoruz ve rakibin ne olduğundan ziyade biz kaç kişinin elini sıktık, kaç kişinin kapısını çaldık, kaç kişiyi memnun ettik, kaç kişinin derdi ile tasası ile ilgilendik, onunla ilgileniyoruz.  Cumhurbaşkanımız, “Muhalefete ihtiyacımız var ama dertli muhalefete ihtiyacımız var” diyor. Burada muhalefetle birlikte demokratik sistemi aslında düşünüyoruz. CHP’nin içindeki mekanizmalardaki geleneğe aykırı tavır ve davranışlar Türk demokrasisinin zarar görmesine neden olmuştur.

BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜN BOZULMADIĞI BİR SEÇİM

  • Küçükçekmece’de yaşadığımız elim olay gibi hadiseler kaybetme stresinden kaynaklı bir dışavurum olabilir mi?

Ben işin o noktaya geleceğini düşünmüyorum ama korkuyorum. Çünkü bazıları siyasi hayatı veya siyasi görevlerini, hayattaki olmazsa olmazı olarak görmeye başlıyorlar. Bütün hayatını veya siyasi kariyerlerini bir noktaya kuruyorlar. Böyle olunca ister istemez her yolu deneme noktasına gidebilirler. Böyle düşünmeyen insan siyasette legal olmayan yöntemlere başvurabilir. Ben bu işi, dâhili ve harici karanlık noktaların manipülatif girişimleri ile birlikte körüklenmesinden korkuyorum. Her yerel seçimde bazı hareketlilikler olur ama 2023 seçimleri sonrası, 2028 için çaresiz kalan dış güçlerin de Türkiye’deki siyasetteki etkinliklerini korumak için yerel seçimleri kullanabileceğinden endişe ediyorum. İnşallah bütün siyasi parti adayları Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü bozmadan seçime gidecek.

TUZLA’DAN BURSA 45, İSTANBUL’UN MERKEZİ 30 DAKİKA

  • İstanbul Tuzla’dan başlar. Sloganınız da o şekilde. Geçiş güzergâhlarında tam kesişim noktalarından bir tanesi. Aslında 3 tane ana aksın bulunduğu bir ilçe. Ana aksın üzerinde olmak belediyeye ne gibi değerler kattı?

Yol medeniyettir. Tuzla’dan kalkıp İstanbul’un en merkezi yerlerine yarım saatte geldiğiniz gibi 2 saatte Ankara’da olabiliyorsunuz. 2-3 saatte İzmir’de olabiliyorsunuz. 45 dakikada Bursa’da olabiliyorsunuz. Çok önemli bir avantaj sağladı bize. Bu yolların olması ticareti de turizmi de, Tuzla’daki yerleşim arzusunu da arttırdı. Dolayısıyla Tuzla’nın gelişmişlik indeksinde ulaşım önemli bir rol oynadı.

KİM İHTİYAÇ SAHİBİYSE ONA ULAŞIYORUZ… 16 SOSYAL TESİSİMİZİN GURURUNU YAŞIYORUZ

  • İstanbul’da medyada en çok yer bulan, yaptıkları en çok konuşulan belediyelerden bir tanesisiniz. Sosyal tesisleriniz sürekli haber konusu oluyor. Bunlardan bahsetmek ister misiniz?

Biz ilk günden itibaren hemen hemen 2-3 yılda bir sosyal doku taraması yaparız. Sosyal doku taramasında Tuzla’nın tamamını kayıt altına alırız. Hangi evde, hangi yaşta hangi cinste, hangi hastalıkta kim varsa bunları tespit ederiz. Kurduğumuz 14 komisyon ile bütün bu sosyal dokudan elde ettiğimiz veriler ile, dezavantajlı kesimin tamamına ulaşırız. Eşimin de yer aldığı kadın kent gönüllülerimiz var 4 bin 500 kişilik bir ekip. Onlar bizzat takip ediyor. Gönüllülük esaslı projeler olduğu için bizim sosyal projelerimiz muhteşem bir şekilde gider. Sosyal tesislerimizde amacımız, ailecek giderek geçimi etkileyecek bir hesabın gelmeyeceği bir mekan yaratmaktı. Bunu başarmış olduğumuz şu an 16 tesisimiz ile gururunu ve rahatlığını yaşıyoruz. Bu işletmeleri şirketlere vermedik belediyemiz direkt işletiyor. Her kesilen fiş direkt belediyenin kasasına girer ve 2 milyondan fazla mükerrer ile beraber misafir kabul ediyoruz.

GENÇLERLE TEMAS HALİNDEYİZ

  • Bilim ve teknolojiye merakınız var ve bu yönde Bilim Fuarları adı altında çalışmalarınız var. Burada kıymetli olan gençlerin sosyal hayatına dokunmak ve siz bu durumu gençleri de organize ederek kitlesel hareketlere dönüştürüyorsunuz. Bu süreç nasıl ilerliyor?

Genel kültür düzeyinde bilgiye sahip olmak insan için çok kıymetli. Bu nedenle bilimin bulaşıcı olmasını istiyorum. Bilginin getirdiği özgüven ile dünyaya bakışın değiştiğine inanıyorum. Batıda modern insan tarifi “Çağın teknolojisini kullanabilen insan” olarak nitelendirilir. Dolayısıyla gençlerin bilgi çağında dijital okuryazar bir nesil olmalarını arzu ediyorum. Gençlerle bu anlamda hep temas halindeyiz. Bu noktada heves önemli. Gençlerin bu noktadaki istek ve arzuları pik yaptığında hayatlarını düzgün ve ergonomik kullanmayı da öğreniyorlar. Ne kadar çok bilim ve teknolojiye sahipseniz, hangi mesleği yapıyorsanız yapın herkesten birkaç adım ileride olursunuz diye düşünüyorum.

GENÇLERİN DİNAMİZMİ

  • Gençlere dokunmanın sizi de gençleştirdiğini düşünüyor musunuz?

Kesinlikle… Genç bakış kendinizi de genç hissettiriyor ister istemez. Ben gençlerin ayrı bir dinamizm kattığını düşünüyorum. Çünkü uğraştığınız iş gençlerle beraber olduğu için, gençlerin yaptığı işler ile meşgul olduğunuzda, onu yaşamaya çalışıyorsunuz. Şu bir gerçek; 20’li yaşlarda oynadığım futbol performansım ile bu yaştaki mümkün değil. Ancak hayattan tat alma ve geleceğe dair tasarım konusunda 20’li yaşlardaki gençler ile birlikte hayata bu yaşlardaki tecrübeyle beraber daha farklı bakabiliyorsunuz. Ve onlara da faydalı olduğunuzu gördüğünüzde çok mutlu oluyorsunuz.

KONSER DEĞİL SANAT ORGANİZASYONLARI

  • Medyatik bir belediye profiliniz var. Tabii ki kültür sanat etkinliklerinizin de buna çok fazla etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ne gibi organizasyonlarınız olacak önümüzdeki yaz için? Bir plan var mı?

Kültür sanat ve spor faaliyetlerinde elbette organizasyonlar planlıyoruz. Ben çok konser verdiren bir belediye başkanı değildim ama çok nitelikli olan müzik ve sanatsal eserlerin, tiyatroların oynandığı bir Tuzla’yı her zaman hayal ettik. Zamanı geldiğinde de bu nitelikli konserler ile bu işi süsledik. Bununla birlikte amatör müzik ve tiyatro grupları ile çalışmalarımız oldu. Resim, spor ve müzik aletleri alanında kendini geliştiren otuz binden fazla gencimiz var. Aynı zamanda üniversiteye hazırlık kurslarında da binlerce gencimiz var. Biz gençler ile kültür sanat ve bilim konusunda her sene ne yapıyorsak gelecekte iki katını geliştirerek devam edeceğiz. Teknoloji merkezimiz de ‘Benim bir fikrim var’ diyen gençlerimizi KOSGEB desteği ile yatırımcılarla buluşturuyoruz. Bu noktada gençlerimizi iş adamları ile birlikte yönlendirerek temel ve spesifik bir üniversite kurma gayretimiz var.

ŞEHİR AK PARTİ’YE EMANET EDİLİR

  • Seçim çalışmaları sebebiyle sürekli sahadasınız. Saha size ne söylüyor? Seçim sonuçlarına ilişkin bir beklentiniz var mı? Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz? Tahmininizi almak isteriz…

Ben ilçe ve belediye başkanı olarak 17 seçim yaşadım. Dolayısıyla bu 17 seçimden öğrendiğimiz işimizi sıkı tutmak oldu. Dünyadaki krizin etkileriyle beraber ekonomik nedenler ile bazı olumsuzluklar yaşanıyor ancak vatandaşımızın bu konuyu çok iyi tarttığını düşünüyorum. Son zamanlarda biraz emekliler konusunda konuşuluyor ama bunlara rağmen konuştuğumuzda vatandaşımızın yine Cumhur İttifakı’nın ve AK Parti’nin adayları konusunda çok sıcak baktığını görüyorum.  Şunu duyuyoruz genelde; ‘Çözerse yine onlar çözer, yardım edecekse yine onlar yardım eder. şehir emanet edilecekse onlara emanet edilir.’ Bu duruşun oturması çok kıymetli. Oy kullandığınız zaman şehri emanet ediyorsunuz. Bir şekilde çocuğunuzu, ailenizi, yaşadığınız şehri her şeyi emanet ediyorsunuz. Ve bu oyu kullandıktan sonra 5 yıl boyunca müdahale de edemiyorsunuz. Ve o kişi o şehrin her şeyiyle 5 yıl boyunca milyonlarca kişinin hayatını etkileyecek. Baktığınız zaman bir oy kullanmak ciddi bir vebal. Vatandaşımızın bu konuda hassas olduğunu düşünüyorum.

99 seçimlerini inceledim Osman Bey… Vatandaşımız 7 oy kullanmış 7’sini de farklı kullanmış. Ben o zaman siyasette yoktum. Geçmişi inceledim. Vatandaşımızın bu seçimde de oldukça hassas davranacağına inanıyorum. Nerede ve nasıl oy kullanacağını iyi bileceğini düşünüyorum. Ve 1 Nisan sabahı vatandaşımızın yine, doğru karar vereceğine inanıyorum.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir