T24 Dış Haberler
Britanya’da hükümet, gelecek jenerasyonlar için sigara satışını yasaklamaya bir adım daha yaklaştı; ancak Muhafazakar Parti’deki karşıt oylar Başbakan Rishi Sunak’ın partisindeki otoritesine darbe vurdu.
Britanya Parlamentosu’nun alt meclisi olan Avam Kamarası, Başbakan’ın 2009’dan sonra doğanların Birleşik Krallık genelinde sigara satın almasını yasaklayacak planı 383’e karşı 67 oy ile kabul etti.
Yasa tasarısı, efektif olarak sigara satın alma yaşını her sene yükselterek gelecek jenerasyonların sigara içmemesini sağlamayı hedefliyor. Planın yasalaşması durumunda yasağın, Sunak’ın siyasi mirasının en büyük parçalarından biri olduğu düşünülüyor.
Ancak Sunak’ın planı, kendi partisinde çatlağa sebep oldu. 57 Muhafazakar Partili milletvekili, plana karşı oy kullandı.
Sigara yasağına karşı oy kullananlar arasında Muhafazakar Parti’nin gelecekteki genel başkan adayları arasında görülen Ticaret Bakanı Kemi Badenoch da yer aldı.
Badenoch tasarının kendisini rahatsız ettiğini, çünkü doğum tarihi arasında bir gün olan insanların bile “kalıcı olarak farklı hakları olacağı” anlamına geldiğini belirtti.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise plana destek veriyor.
Tasarı yasalaşırsa, bugün 15 yaşında olan Britanyalılar, reşit olduklarında da sigara satın alamayacak.
The Guardian’ın aktardığına göre tütün firmaları, Britanyalı siyasetçileri tam yasak yerine sigara alım yaşını 21’e çıkarmaları için lobicilik yapıyor.
İşçi Partili ve Liberal Demokrat Partili vekillerin desteği ile yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Tasarı sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışının yasaklanmasını içeriyor.
Tütün kullanımı, İngiltere’de önlenebilir ölüm sebepleri arasında en başta yer alıyor. Uzun dönemli kullanıcıların yaklaşık üçte ikisi hayatını kaybediyor ve bu da yıllık 80 bin ölüme karşılık geliyor.
Kalp krizi, felç, akciğer kanseri gibi sigara kullanımına bağlı nedenlerle hemen hemen her dakika bir kişi hastaneye yatırılıyor.