Yunanistan ve İtalya’da çiftçiler sokağa çıktı

Yunanistan’da üretim maliyetlerinin düşürülmesi, vergi yüklerinin hafifletilmesi, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin desteklenmesi gibi birçok talepte bulunan çiftçiler, haftalardır ülkenin farklı bölgelerinde hükümete seslerini duyurmak üzere yaptıkları yol kapatma eylemlerinin ardından bugün de başkent Atina’ya geldi. Sintagma Meydanı’nda toplanan çiftçiler, traktörlerini parlamento binası önüne park etti.

Eyleme destek veren besiciler de “Bugün hayvancılık öldü” yazılı pankartla sembolik bir tabutu parlamento binasının önüne bıraktı.

Çiftçiler, hükümetten; başta mazot, elektrik, gübre, tarım ilacı fiyatları olmak üzere üretim maliyetini artıran girdilerin fiyatlarında düşüş talep etti.

Vergi yükünün azaltılması, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin desteklenmesi gibi talepler de bulunan göstericilerin en çok dile getirdiği sorunlardan biri de yurt dışından tarım ürünlerinin ithal edilmesi ve iç piyasada Yunanistan’da üretilmiş gibi satılması oldu.

Yunan çiftçiler, Avrupa kriterleriyle üretim yaptıkları için dış piyasadan gelen tarım ürünlerinin düşük maliyetlerinin haksız rekabete neden olduğuna dikkati çekti.

“NE MAZOT NE DE TARIM İLAÇLARINI KARŞILAYABİLİYORUZ”

Tarım dergisi yazarı Stavros Pesiadis, AA muhabirine, 20 yıllık meslek hayatında Atina’da ilk kez bu kadar kalabalık bir çiftçi eylemine tanık olduğunu söyledi.

Tarım sektöründeki temel sorunların, elektrik, mazot fiyatlarındaki artış ve Avrupa Birliği’nin çevre kirliliğine karşı aldığı önlemlerin üretim maliyetlerinde neden olduğu artışla başladığını ifade eden Pesiadis, bu sorunların tüm Avrupa’da olduğu gibi Yunanistan’da da çiftçileri zora soktuğunu belirtti.

Arıcılık yapan Panayotis Kuçomikos, mesleğinin kaybolmak üzere olduğunu dile getirerek eyleme mesleğini korumak adına katıldığını kaydetti. Kuçomikos, “Üretim maliyetlerini karşılayamamamız gibi dev sorunlarımız var. Ne mazot ne tarım ilaçlarını karşılayabiliyoruz. Devlet bunun için bir şey yapmalı.” diye konuştu.

Fıstık Üreticisi İlyas Karatas, “Mazot ve elektrik gibi girdilerde üretim maliyetlerinin artması bizi dibe düşürdü. Üretimin sürdürülebilir olması için çok para harcamak gerekiyor. Vergiler de üretim maliyetleri de bizi yoruyor. Kazandığımız para da gidiyor, kafa kafaya geliyor.” ifadelerini kullandı.

Üretici fiyatları ile raf fiyatları arasındaki farka dikkati çeken Karatas, şunları kaydetti:

“Aracılar, ürünleri bizden ucuza alıp 7 katı fiyata satıyor. Orada büyük sorun var. Devlet, Avrupa Birliği nedeniyle herhangi bir müdahalede bulunamıyor. Bir tek domates şu an 10 sent ise bu yakında tüketiciye 50 sente veya 1 avroya ulaşacak. Aracılara müdahale edilmedikçe sorun çözülmeyecek. Tüccarlar da para kazansın tabii ama olması gerektiği kadar.”

İTALYA’DA BİNLERCE ÇİFTÇİ SOKAKTA

Ülkede haftalardır protestolarını sürdüren ve bu eylemlerini geçen hafta traktörleriyle geldikleri başkente taşıyan çiftçiler, bugün yine Roma’da protesto gerçekleştirdi.

Öncekilere nazaran daha küçük ölçekli yapılan gösteride yaklaşık 200 kişilik çiftçi grubu, 2 traktörle Roma’nın önemli meydanlarından Repubblica’ya geldi. Bazı çiftçilerin yanlarında buzağı getirdiği görüldü.

AB’nin izlediği yeşil ve çevreci politikalarla Avrupa’da tarımı öldürdüğünü savunan çiftçilerin, bir traktör kasasına üzerinde orak olan tabut koydukları, diğer AB üyesi ülkelerden Almanya, İspanya, Portekiz, Romanya ve Yunanistan’ın bayrağı astıkları gözlendi.

Protestoda, “Avrupa’nın kölesi değiliz”, “Tarım ölüyor” ve “Tarımın kurtarılması için mücadele ediyoruz” yazılı dövizler dikkati çekti.

Çiftçiler, ülkenin kuzeyinden güneyine tarımla uğraşan herkesin bu protestoda birlik olduğunu kaydetti.

Protestoda, çiftçilerin kent merkezine ilerlememesi için güvenlik güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Bazı çiftçiler, Nomentana Bulvarı’nı kısa süreli trafiğe kapattı.

Çiftçilerin temsilcilerinden Salvatore Fais, basına yaptığı açıklamada, “Trafiği bloke ettik çünkü taleplerimize ilişkin yanıtlar istiyoruz. Tarım Bakanı, bizi kabul etsin istiyoruz.” dedi.

AVRUPA GENELİNDE EYLEMLER SÜRÜYOR

Son dönemde uygulanan tarım politikaları, başta Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan olmak üzere birçok AB ülkesinde çiftçileri memnun etmiyor.

Avrupa ülkelerinin büyük kısmında çiftçiler, yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekmek için traktörleriyle eylem yapıyor.

AB’deki çiftçiler, Birliğin tarım politikalarını, doğa restorasyon hedeflerini, desteklemelerdeki kesintileri, Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetlerini, Ukrayna’dan gelen ucuz tahıl ürünlerini ve su tasarruf tedbirlerini yoğun biçimde eleştiriyor.

Çiftçiler, AB’ye, “Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma” eleştirisinde bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir